HTML

ILLEDblog

„Ami a szívemen, az a szájton.”

jelenkép

------===== görbeáz =====------

Blogok még:

Utolsó kommentek

  • ILLED: A Mandineren az alábbiak szerint idézték az alábbi cikket: mandiner.hu/cikk/20160811_magyari_pete... (2016.08.12. 20:18) Választások előtt II.
  • ILLED: Lehet megváltás, meg a fonográf is. Kell az a fonográf az Ötödik pecsétből, de olyan ügyesen, hogy... (2015.03.07. 17:53) Megváltás
  • ILLED: @tesz-vesz: Átnézek Hozzátok is, tetszik a blog. De itt magamnak gyűjtögetek. (2010.05.18. 10:10) Választások előtt II.
  • tesz-vesz: te mit csinálsz itt? egyedül? nem jössz át hozzánk? (2010.05.15. 21:34) Választások előtt II.
  • Victor Ward: pláne (2009.06.20. 05:57) Honvágy
  • Utolsó 20

Linkblog

Választások előtt III.

2010.03.21. 11:51 :: ILLED

REFORMISTÁK

 

A reformista beállítottság egyrészt az ember kutató-kereső-fejlesztő alaptulajdonságából ered, másrészt abból, ha az adott társadalomban elviselhetetlen problémákkal szembesül. Különösen mozgatói a reformizmusnak azok a csoportok, amelyek a társadalom beállt struktúrájából valamilyen okkal kiszorultak, vagy kiváltak. Így a hatalomvesztettek, a helyzetüknél fogva a hatalomba soha nem jutók és a helyzetüknél fogva még hatalomba nem jutottak (pl. diákság) jellemzően reformista beállítottságúak. Másrészt reformista beállítottságúak az adott társadalom passzív haszonélvezői, akik mint szellemi, és/vagy gazdasági elit (ez utóbbi általában sok generációs, nem saját erőből elitté vált elit) ezt részben megengedhetik maguknak, részben morális okokból, mint vétlen haszonélvezők,  felelősséget éreznek a társadalomért.

 

1.   A reformista szemlélet a társadalomfejlődés – mégpedig szervezett és átgondolt fejlesztés által eredményezett fejlődés - motorja. Nélküle lehetetlen a társadalom változó környezetének kihívásaira – különösen váratlan és erős kihívásaira – gyors és eredményes választ adni.  Teret ad a messianisztikus eszméknek, lelkes, szélsőséges és gyorsan terjedő eszmei-vallási mozgalmaknak. 

 

2.   Adott korban és történelmi helyzetben mind a liberálisok, mind a szociálisok lehetnek reformista beállítottságúak. A reformista beállítottság mégis elsősorban a szociálisok esetében kézenfekvő, mivel aktív társadalmi szabályozás elsősorban gyors reformokkal valósítható meg. A liberalizmus alapvető eszköze az önfejlődés. A liberálisok esetében csak a liberális értékek, vagy az önfejlődés (evolúció) szélsőséges korlátozása vezethet liberális reformmozgalmak kialakulásához. Ekkor is többnyire a szociális irányultságú mozgalmakkal rövid kényszerházasságban. Ugyanakkor fontos ragaszkodnunk ahhoz, hogy teoretikusan az adott értékrend pár (ellentétpár) független a másik értékrend pártól.

 

3.   A kontrollálatlan- és különösen az erőszakos reformok felelőtlen társadalmi kísérletekhez és katasztrófákhoz vezethetnek. A reformok során célzottan, vagy mellékhatásként megsemmisíthetnek olyan értékeket, amelyek önfejlődés, evolucíó termékei és/vagy amelyeket az idő igazolt, és amelyek a társadalom szempontjából egyértelműen hasznosak és megsemmisítésük esetén nehezen regenerálhatók.

 

4.   A konzervatívok által nem opponált, kontrollálatlanul reformált társadalmakban a hatalom birtokosai a reformokat követően nem képesek adekvátan felelni a külső vagy belső kihívásokra és alaptermészetük ellentétébe, abszolút konzervatívba fordulnak annyiban, hogy helytelen és egyoldalú reformjaik „eredményeihez„ a végletekig ragaszkodnak, azok alapvető kétségbevonását ideológiai támadásnak értékelik, és agresszívan küzdenek ellene. A legkérlelhetetlenebb ellenségek a „tegnap és a ma reformistái.”

 

 

KONZERVATÍVOK

 

A konzervatív, értékmegőrző szemlélet a társadalmat változatlanul körülvevő körülmények között rendkívül hasznos volna. A rendszeresen ismétlődő kihívásokra adott gyors és sztereotip válaszok - amelyek korábban kipróbált és jól bevált sémákon alapulnak – megkönnyítik a folyamatosan felmerülő problémák (mindig jelenlévő szociális problémák, konstans bűnözés, stb.) folyamatos, hatékony és gyors orvoslását. A konzervatív szemlélet a reformok opponálásával segít kiküszöbölni a reformok káros mellékhatásait. Ugyanakkor a konzervativizmus nem csak sztereotip, hanem átgondolt és tudatos értékmegőrzésre is képes.

 

  1. A konzervatívok igyekeznek megőrizni az alapvető társadalmi értékeket. Sarkalatos szabályokat – pl. magántulajdon szentsége, közösségek összetartása, változhatatlan társadalmi szabályok (Mózes törvényei, tízparancsolat) – megtartása és megtartatása. A nem messianisztikus és gyorsan terjedő, hanem nagy hagyományú és bevált gyakorlatú vallások és eszmék felelnek meg leginkább a konzervatív beállítottságúaknak.

 

  1. A konzervatív szemlélet jól tagolt társadalmat és közösségeket eredményez. A konzervatív környezetben jól körülhatárolt és világosan és eredményesen együttműködő közösségeket találunk (család, rokonság, felvég-alvég, falu, vármegye, birodalom, céhek, kamarák, egyetemek, akadémiák, kasztok). A konzervatív környezetben azok, akiknek speciális egyéni problémáit nem söprik félre a közösségek és a közmegegyezéses szabályok sztereotip válaszai, jól és biztonságban élnek.

 

  1. A konzervatív társadalmi berendezkedések hajlamosak rendkívül megerősödni, megcsontosodni. A különféle társadalmi kihívásokra adott sztereotip és gyakran előítéletes válaszaik az egyének, vagy izolált sajátos közösségek problémájára gyakran kegyetlenek és kompromisszumképtelenek. Ezt a hatást, a közjót megőrző rend fenntartása érdekében hozott szükségszerű áldozatként kezelik.

 

  1. A túlzottan megerősödött konzervatív befolyás alatt álló társadalmak nem képesek a gyors és sohasem tapasztalt környezeti kihívásokat eredményesen kezelni. A szükséges és hasznos reformmozgalmakat az ilyen társadalomban hatalmon lévők letörik, visszaszorítják.

 

  1. A konzervativizmus eddig mindig sajátos topográfiailag meghatározott területen élő népesség értékeihez kötődött és igyekezett azt megőrizni a külső behatásoktól. A globális konzervativizmus, amely ma a teljes földet átszövő üzleti kapcsolatokban és kultúrában már megmutatkozik, kérlelhetetlen ellensége a helyi kultúrákat megtestesítő konzervativizmusnak.

 

  1. Az alapvetően és túlzottan konzervatív hatalom és közfelfogás a hasznosan kiváltak szempontjából élhetetlen, merev társadalmat eredményez, amely – mint túlfinomodott, túlspecializált organizmus - a váratlan és új kihívások esetén katasztrofális gyorsasággal összeomlik (pl. azték és inka társadalom a konkvisztádorok megjelenését követően)

     

    (Ősi Zsolt)


 

Szólj hozzá!

Címkék: levél

A bejegyzés trackback címe:

https://illed.blog.hu/api/trackback/id/tr331184011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása